Planet ke-12?

Posted in X-Files on September 15, 2007 by mysteryofxfiles

BENARKAH wujud planet yang ke-12? Jika ya, apa buktinya? Dan yang paling penting adakah planet ini berbahaya kepada bumi? Inilah persoalan yang sehingga kini masih belum terjawab.

Bermula dari zaman Mesopotamia dan juga pada era kegemilangan kota Babylon yang diperintah oleh Raja Nebuchadnezza terdapat sebuah kisah dongeng tentang planet yang ke-12 (termasuk matahari dan bulan) berada di dalam sistem solar dan dikenali sebagai Planet X atau Planet Nibiru.

Tidak seperti planet lain yang mempunyai satu orbit, planet ini mempunyai dua orbit.

Beberapa pakar menganggap tamadun Sumeria ini adalah tamadun pertama dan tertua wujud di bumi. Buktinya adalah penemuan satu batu bersurat atau dikenali Skrip Cuneiform.

Di dalam skrip tersebut tercatat setiap 3600 tahun, dipercayai Nibiru akan menghampiri ruang orbit di antara bumi dan bulan.

Pertengahan tahun 2003 lalu ada khabar angina mengatakan bahawa Planet X melalui sistem solar dan menghampiri bumi.

Jika ini berlaku, bumi akan berhenti berputar dan mengelilingi orbit selama lebih kurang tiga hari.

Beberapa catatan mengenai pekara ini tercatat di dalam kitab Injil, epik kaum Maya dan juga lagenda Hopi.Tetapi sehingga kini tiada apa-apa yang berlaku.

Planet Nibiru dikatakan bersaiz empat kali lebih besar dan 23 kali lebih padat dari planet bumi. Ada pakar mengatakan planet ini lebih besar daripada Planet Pluto. Pakar tersebut juga mengatakan muka buminya yang tandus, letusan gunung berapi, gempa bumi dan bencana alam yang lain boleh memudaratkan planet-planet berhampiran.

Pekara ini berkemungkinan disebabkan oleh kuasa magnetic Planet Nibiru yang besar. Planet ini juga boleh menganggu kestabilan geografi serta keadaan bentuk muka bumi.

Semasa tamadun Sumeria, penduduk- penduduknya mempercayai dewa-dewa. Antaranya dewa Marduk dan mempunyai kaitan dengan kewujudan Planet Nibiru. Selain itu, kosmologi Babylon juga ada mengatakan kewujudan Nibiru ini tetapi kenyataan ini tidak dikaji dengan lebih lanjut oleh ahli sejarah mahupun pakar astronomi.

Pihak NASA ada mengatakan wujud satu komet yang besar dan mereka masih mengkaji komet tersebut dan buat permulaan ini NASA tidak dapat membuat andaian sama ada komet tersebut Planet Nibiru.

Banyak kajian mengenai planet ini dilakukan, namun kewujudannya masih menjadi misteri. Ia sukar dikesan walaupun melalui alat teropong planet kerana kedudukannya yang berada jauh dari Pluto.

Malahan pusingan orbitnya yang berlawanan menyukarkan planet ini dikesan. Pada pendapat para pengkaji, Planet Nibiru jika memasuki orbit bumi, berkemungkinan planet bumi bertembung dengan Nibiru adalah besar.

Ilmu tentang angaksa amat menarik dan mendorong ramai orang ingin ke angkasa untuk menerokai. Sesungguhnya yang paling penting Tuhan yang menciptakan semua kejadian ini untuk kita berusaha mengetahui dan mempelajari perihal isi alam sebanyak mana yang boleh.

Jangan cakap besar!

Posted in Mystery on August 26, 2007 by mysteryofxfiles

SELESAI menunaikan solat Isyak di rumah bapa saudaranya yang terletak di Kampung Kuala Kapas, Safwan (nama samaran) meminta izin untuk balik ke Kuala Lumpur.

“Tidurlah sini. Dah malam ni, kalau apa-apa terjadi tengah-tengah malam, susah nanti,” pujuk bapa saudara Safwan.

“Tak apalah pakcik, kesian kat mak tinggal seorang diri kat KL, ala tak akan terjadi apa-apa kat saya lagipun saya anak jantan,” jawab Safwan.

“Safwan jangan cakap besar tau, tapi berhati-hati lah semasa memandu nanti,” bapa saudara Safwan memberi ingatan.

Safwan memandu keretanya meninggalkan Kampung Kuala Kapas. Dia terpaksa mengikut jalan lama. Setiap kali terpandang papan tanda arah, Safwan akan menghidupkan lampu limpahnya, dibaca sekali imbas sebelum mematikannya semula. Dia cukup berhati-hati supaya tidak tersalah simpang. Di lihatnya jam di dashboard menunjukkan angka 11.

Safwan menekan pedal minyak memecut di atas jalan raya yang lengang. Bagi menghilangkan rasa mengantuk, Hashim memasang radio. Tiba-tiba dia tersentak dengan sebuah van usang yang tiba-tiba berada di hadapannya.

“Bahaya betul lah… gelap-gelap macam ni, satu lampu aja yang hidup,” rungut Safwan yang meradang kerana hanya lampu sebelah kanan di belakang van sahaja yang menyala. Lalu dia memintas van usang tersebut sambil menjeling ke cermin sisinya untuk melihat van tersebut.

“La… lampu depan pun malap jer.. bahaya betul la, kalau tak berhati-hati boleh kemalangan van tu,” ungkap Safwan dalam hati. Sampai di satu simpang tiga, Safwan memberhentikan kenderaan. Dia buntu tidak tahu arah mana harus di tuju, kiri atau kanan. Puas meninjau tiada pula papan tanda yang kelihatan.

Lalu Safwan memberi isyarat ke kiri dan memecut keretanya, hatinya tidak tenteram. Jalan yang dilalui itu seakan terlalu asing baginya. Tiba-tiba Safwan melihat sebuah van di hadapannya. Alangkah terkejutnya Safwan apabila dia mendapati van yang di pintasnya tadi berada di hadapan Hashim.

“Sepanjang perjalanan tadi… hanya ada satu simpang jer… macam mana van ni boleh pintas aku ?” pelbagai persoalan bermain di benak fikiran Safwan.

Safwan tidak sedap hati, dia merasakan dirinya telah ‘dikacau’ oleh entiti halus kerana tiba-tiba terbau kemenyan.

Safwan pun cuba memintas van tersebut untuk kali kedua. Dia sempat menoleh ke arah van tersebut dengan serta merta dia menekan pedal minyak sekuat hati. Apa yang dilihatnya tadi van usang tersebut kosong tiada pemandu ! dan tiba-tiba hilang.

Safwan berasa menyesal kerana meninggi diri semasa di rumah bapa saudaranya, dia merasakan ini mungkin balasannya apabila bercakap besar.

Siapakah anak kecil itu?

Posted in Mystery on August 11, 2007 by mysteryofxfiles

JAM di tangan Zali (bukan nama sebenar) menunjukkan angka 2 namun dirinya masih belum mengantuk. Anehnya suasana malam itu tidak sepertia biasa, zali merasakan susah benar mahu terlelap, Isterinya sedang enak dibuai mimpi.

Zali menoleh ke arah pintu bilik yang sedikit terbuka, tiba-tiba Zali terdengar bunyi tapak kaki seseorang berjalan di ruang tamu. Bunyi tapak kaki siapa? Zali tertanya-tanya sebab biasanya anaknya Nabila, 6, kalau bangun mesti akan terdengar suara menangisnya. dan menjerit memanggil-manggil namanya.

Sejak pindah ke rumah tersebut Nabila kerap menangis setiap malam, tapi malam tersebut  Nabila tidak menangis. Zali merasakan bunyi tapak kaki tersebut adalah Nabila, Zali menunggu kelibat Nabila untuk menyelak daun pintu dan selepas itu memanggil namanya.

Derapan tapak kaki tersebut hampir jelas, Zali tidak mengalih perhatian dari memandang pintu dan seketika kemudian ada bayang-bayang anak kecil kelihatan. Daun pintu diselak dan anak kecil itu barjalan masuk dan berdiri di hujung katil.

Zali tidak nampak wajah ‘anaknya’ itu kerana anak kecil itu sedang menunduk memandang lantai, rambutnya yang mengerbang pula menutupi wajahnya.

“Kenapa Nabila tunduk? bukankah sudah menjadi kebiasaan Nabila akan meluru masuk dan memelukku. Tapi perangai Nabila pelik, senyap-senyap masuk ke dalam bilik dan tunduk ke lantai serta tidak menoleh kearahku,” Zali terfikir sejenak tentang kejadian pelik dihadapannya itu.

Rambut yang menutupi wajah Nabila juga sedikit berlainan dan menakutkan. panjang sehingga mencecah lantai. Rambut Nabila tidak sebegitu, hanya paras bahu dan lurus, tidak mengerbang seperti yang dilihat Zali itu.

Dada Zali berdebar melihat Nabila sebegitu, dia cuba memanggil nama anaknya itu tetapi Zali merasakan suaranya tersekat dikerongkong malah seluruh anggota badannya tidak boleh bergerak bagaikan diikat.

Lalu lembaga tersebut mendongakkan kepalanya. Wajahnya masih tidak dapat dilihat dengan jelas, rambutnya yang kusut masai itu menganggu pandangan Zali. lebih kurang setengah jam lembaga tersebut merenung Zali, selepas itu lembaga tersebut lenyap dan pintu bilik tertutup sendiri.

Zali bingkas bangun dan bergegas ke bilik Nabila, dia melihat anaknya itu sedang nyenyak tidur. tidak mungkin apa yang dilihatnya tadi Nabila kerana tidak masuk akal jika dia meninggalkan bilik Zali dan dengan sepantas itu dia kembali semula ke biliknya dan terus terlelap. Pelik, siapakah anak kecil yang masuk ke dalam bilik tidur Zali, Nabila atau….

Misteri ledakan Tunguska

Posted in X-Files on July 27, 2007 by mysteryofxfiles


LEDAKAN yang paling dahsyat pernah berlaku 100 tahun lalu di kawasan  berhampiran sungai Tunguska, Siberia Tengah, Russia. Ledakan yang sekuat 30 megaton itu menarik perhatian pelbagai pihak yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing untuk mengkaji dan merungkai misteri yang menimpa kawasan tersebut.
Pada awal pagi 30 Jun 1908, segelintir manusia yang hidup di gurun Gobi pada waktu itu telah menyaksikan bebola api yang meluncur laju di langit dan akhirnya hilang disebalik banjaran di Mongolia.

Beberapa ketika kemudian terjadi ledakan yang dahsyat, api menjulang setinggi langit, disusuli dengan gelombang panas serta angin taufan sehingga turun hujan yang berwarna hitam.

20 tahun kemudian satu ekspedisi yang diketuai oleh Prof. L. Kulik, pakar kaji meteor berjaya mengumpulkan beberapa fakta kejadian. Kawasan hutan seluas 800 kaki persegi musnah sama sekali.

Kuasa letupan tersebut dijangka melebihi 1000 kali lebih kuat dari bom atom yang dijatuhkan di Hiroshima.
Namun sehingga akhir hayat Prof L. Kulik gagal untuk membuktikan kejadian tersebut berpunca dari meteor kerana hingga kini tiada serpihan asteroid atau komet ditemui.
Ada pendapat lain yang mengatakan ledakan tersebut berpunca dari nuklear kerana terdapat penemuan beberapa butir-butir magnetit ukuran mikroskop di samping butir-butir silikon seperti kaca yang mengandung partikel besi yang menyamai bahan nuklear.

Penelitian dan analisa Dr. Felix Zigel pakar bidang aeroangkasa mengatakan bukti-bukti dari gelombang balistik dan bentuk daerah kerusakan menunjukkan bahwa lintasan yang ditempuh oleh benda dari kosmos itu bukanlah lurus, melainkan semula datang dari arah selatan, di atas desa Keshma membelok ke timur dan diatas desa Preobrazhenka berubah arah ke barat. Tiba di sebelah utara desa Vanavara terjadilah ledakan maha dahsyat itu.

Lintasan yang tidak selari itu mungkin dilakukan oleh suatu benda alamiah, melainkan hanya dapat dilakukan oleh suatu benda buatan, sehingga timbullah dugaan bahawa penyebabnya ialah wahana antariksa yang datang dari peradaban lain!

Pasukan dari University of Bologna mengatakan tasik berdekatan mempunyai struktur yang mungkin boleh dikaitkan dengan letupan tersebut. Menurut mereka setelah dikaji bentuk muka bumi Tasik Cheko seperti ada impak meteor yang merempuh. Namun teori ini disanggah oleh laporan pasukan yang pernah dating ke situ pada tahun 1960 dengan mengatakan Tasik Cheko berusia dalam lingkungan 5000 hingga 10,000 dan jarak ledakan tersebut juga jauh dari Tasik Cheko.

Black Hole

Posted in X-Files on July 11, 2007 by mysteryofxfiles

TERDAPAT satu fenomena aneh yang dikenali sebagai Black Hole yang menyimpan pelbagai rahsia dan misteri alam telah dijumpai oleh beberapa pakar kaji angkasa.

Dikatakan kejadian aneh yang berlaku pada Black Hole didapati sama seperti misteri Segitiga Bermuda iaitu apabila sesuatu benda mendekati dua kawasan misteri tersebut akan ghaib tanpa diketahui ke mana ia menghilang.

Penemuan itu mencetuskan kebimbangan di kalangan ramai pihak yang khuatir memikirkan kemungkinan matahari dan planet termasuk bumi akan turut disedut Black Hole.

Bayangkan Black Hole yang bersaiz besar yang terawang di angkasa mampu menyedut sebarang benda yang mendekatinya termasuk planet sehinggalah kepada cahaya yang tidak memiliki jisim.

Black Hole juga turut dikenali sebagai ‘bintang hitam’ dan ‘singularitas’. Teori mengenai kewujudannya telah dikemukan lebih dari 222 tahun lalu iaitu pada 1783. Ilmuan barat, John Mitchell, setelah meneliti teori gravity Isaac Newton, berpendapat mungkin wujud suatu fenomena seperti Black Hole.

Menurutnya, jika suatu objek dilemparkan ke atas secara menegak, objek itu akan terlepas daripada pengaruh graviti bumi selepas mencapai kelajuan lebih dari 11 kilometer perdetik. Sehubungan itu, beliau mengemukan teori bahawa tidak mustahil terdapat planet atau bintang yang memiliki daya tarikan graviti yang lebih besar daripada daya tarikan graviti bumi.

Pada asalnya Black Hole adalah sejenis bintang biru yang memiliki suhu permukaan lebih dari 25,000 Celsius dan terhasil dari ledakan dahysat sebuah bintang yang dikenali sebagai bintang merah raksasa.

Pada tahun 1968, istilah Black Hole digunakan buat pertama kalinya oleh ahli fizik Amerika Syarikat, John Archibald Wheeler pada tahun 1968 selepas mendapati kawasan itu sentiasa gelap dan tidak dapat dilihat kerana ia turut menyedut cahaya ke dalamnya.

Ahli astronomi dari Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, Jerman, dikatakan pernah melihat sebutir bintang sebesar matahari lesap ditelan Black Hole yang terletak di pusat galaksi RX J 1242-11 yang jaraknya kira-kira 700 tahun cahaya dari planet bumi.

Sehingga kini, kajian mengenai Black Hole masih diteruskan oleh ahli astronomi. kesimpulannya ahli astronomi mengatakan Black Hole yang terdapat di galaksi Bima Sakti ini masih berada dalam keadaan terkawal.

Namun, masih terdalu banyak rahsia berhubung kewujudan fenomena aneh di angkasa yang masih belum diterokai dan boleh dipelajari terutama bagi generasi muda.

“Manusia Terbang”

Posted in X-Files on July 1, 2007 by mysteryofxfiles

KEJADIAN ‘manusia terbang’ atau lebih dikenali sebagai UFH (Unidentified Flying Humanoid) masih menjadi misteri sejak sekian lama. Cerita manusia terbang turut dilaporkan telah disaksikan segelintir penduduk di seluruh dunia. Ramai pihak tampil dan mengatakan pernah melihat ‘manusia terbang’ ini.

Ada di antara mereka mengatakan manusia terbang ini mempunyai peralatan yang aneh yang menyebabkan ia terbang. Ada pula yang mengatakan manusia terbang ini menuntut ilmu sihir seperti yang sering ditunjukkan di dalam filem ahli sihir dan penyapu terbangnya.

Pada 18 September 1877, W.H.Smith tampil dan memberitahu akhbar New York Sun bahawa dia telah melihat objek pelik berbentuk seakan-akan manusia berkepak yang terbang melintasi Brooklyn, New York.

Tiga tahun kemudian terdapat beberapa laporan dari wilayah Coney Island, Brooklyn. Aduan tersebut mengatakan manusia yang mempunyai kepak seperti kelawar terbang setinggi 1000 kaki di udara. Menurut kajian pakar crytopzoolgy mengatakan kes tersebut ada kaitan dengan makhluk misteri Mothman.

Pada tahun 1905 di Voltana, Spain seramai 240 orang melihat fenomena misteri manusia terbang. Mereka mengatakan manusia tersebut terbang melayang dengan memakai baju putih tanpa menggunakan alat bantuan apa pun. Kadangkala manusia ia terbang melawan arus angin.

Pada penghujung tahun 1936 ketika musim dingin di Pavlodar Kazakhztan. Seorang remaja bernama E.Loznaya mengatakan melihat sesuatu kejadian yang pelik ketika dia hendak menuju ke sekolah di mana dia mendapati manusia yang berpakaian serba hitam dan memakai topi keledar serta membawa sesuatu benda yang berbentuk tong atau beg sandang di belakangnya terbang tinggi dengan keadaan laju. Ketika ia terbang E.loznaya mendengar bunyi bising dari objek tersebut.

Fenomena manusia terbang turut berlaku berdekatan pantai Pelotas, Brazil awal tahun 1950. Masyarakat setempat menamakan objek tersebut sebagai Brazilian Birdmen.

Beberapa video amatur berjaya merakam manusia terbang di Mexico pada tahun 2004, namun sehingga kini tiada bukti kukuh yang menunjukkan kewujudan manusia terbang.

Misteri Kebun Pisang

Posted in Mystery on June 25, 2007 by mysteryofxfiles

MEMANDANGKAN Zack (bukan nama sebenar) pulang lewat dari sekolah kerana menyertai aktiviti ko-kurikulum, Zack mengambil keputusan untuk mengambil jalan pintas melalui ladang getah dan kemudian melintas ke kebun pisang Wak Seman (bukan nama sebenar) bagi membolehkan dia cepat sampai ke rumah.
Azan maghrib sedang berkumandang ketika Zack melintas ladang getah. Sedang asyik Zack berjalan, tiba-tiba dia terdengar suara perempuan memanggilnya dengan nada yang agak sayup. “Zack….” Langkah Zack terhenti seketika. Zack cuba mencari punca datangnya suara tersebut namun… Ah! Khayalan saja. Zack meneruskan perjalanan.
Sebaik Zack melangkah masuk ke kebun pisang Wak Seman, Zack terdengar kembali suara yang memanggil namanya kali ini lebih jelas “Zack….” meremang bulu roma Zack, tanpa berlengah masa lagi Zack membuka langkah seribu.
Oleh kerana keadaan sekitar gelap dia terjatuh akibat tersadung batu. Zack cuba bangun tetapi buku lalinya terlalu sakit.
Zack menyandarkan diri di sebatang pokok pisang sambil mengurut-urut kaki. Tiba-tiba Zack terhidu bau harum, bau bunga tanjung. Alangkah terkejutnya Zack bila mendapati ada seorang perempuan di belakangnya.
“Siapa kau?” tanya Zack dalam keadaan ketakutan.
“Aku penghuni kawasan ini… kau sudah ceroboh rumah ku,” perempuan tersebut marah sambil wajahnya berubah wajah bengis. Wajahnya yang tadi cantik kini bertukar ngeri. Zack mendapati kulit perempuan itu mengelupas seperti daun pisang. Perempuan di depan Zack kini menjadi makhluk yang hodoh, sambil menggilai makhluk tersebut cuba menerkam Zack.